102 Kořen žen-šenu

680 

  • Sušený řezaný kořen. Doplněk stravy.
  • Hmotnost: 100g

Z hlediska TČM ženšen vrací vitalitu, posiluje tělo a výrazně přispívá i ke zlepšení celkového zhledu. V Číně se obvykle používá i k léčení nechutenství, neurastenie, anémie a ke zlepšení paměti.

Katalogové číslo: 102 Kategorie: , Štítky: , ,

Popis

Sušený řezaný kořen. Doplněk stravy.

Léčivé účinky ženšenu jsou známy po celá staletí, moderní medicína je prokázala moderními prostředky.
Z hlediska TČM ženšen vrací vitalitu, posiluje tělo a výrazně přispívá i ke zlepšení celkového zhledu. V Číně se obvykle používá i k léčení nechutenství, neurastenie, anémie a ke zlepšení paměti. Obzvláště polévka z ženšenu má pozoruhodný účinek.

Nejsilnější částí co do účinku je tzv. hlava, nejslabší vlásečnicový chvost. Ti, kteří mají vysoký krevní tlak, či velmi kolísavý, vynechají konzumaci samotného kořene a budou pít pouze vývar.

Na základě nařízení Evropského parlamentu a Rady evropského společenství č. 1924/2006 je možné u tohoto produktu uvádět pouze Radou schválená výživová a zdravotní tvrzení. Uvedené informace se týkají zkušeností terapeutů v Číně. Mají pouze informativní charakter.

Účinnost a schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU (EFSA – Evropský úřad pro bezpečnost potravin):
Ženšen pravý (všehoj ženšenový) zmírňuje únavu, slabost a vyčerpání.
Ženšen pravý podporuje kognitivní a duševní výkonnost, paměť, bdělost, vitalitu, sexuální zdraví a krevní oběh.
Ženšen nepravý (sibiřský ženšen) přispívá k normální funkci imunitního systému, podporuje přirozenou obranyschopnost – odolnost, je antioxidant a adaptogen.
Ženšen nepravý podporuje kognitivní a duševní výkonnost, a krevní oběh.

Způsob použití:
1. Samostatně – Kořen ženšenu vložíte do varné nádoby, zalijete vodou. Přivedete do varu a povaříte na mírném plameni (1/2 – 1 hod.). Posléze vypijte asi 1 di (1/2 hrnečku) a snězte kousek ženšenu. Zbytek ponecháte na další dny. Druhý den před použitím dolejte asi 1/2 hrnečku studené vody a krátce povařte. Opět vypijte asi 1/2 hrnečku a snězte další kousek. Opakujte stejným postupem po dobu 10 – 14 dnů (dle velikosti kořene, lg – 1 den). Nejvhodnější dobou je večer. Pokud chcete vývar ženšenu použít ke kosmetickým účelům, můžete si tampónem namočeným ve vývaru potírat pleť nebo inhalovat.
Pokud je vám chuť ženšenu nepříjemná, použijte k dochucení med nebo cukr.

2. Jako přísada – Ženšen lze přidávat do různých pokrmů (výborný je například v kuřecích pokrmech), likérů, nebo jej můžete naložit do kvalitního alkoholu, a to nejméně na 14 dnů.

3. Naložení do alkoholu

Kořen naložit na 2-3 týdny do kvalitního alkoholu (vodka, slivovice, …) – kůru lze zopakovat až 3x, avšak první macerace je nejsilnější.

50g kořene naložit do 0,5 litru 60% alkoholu

3-4 týdny louhovat

1x denně 1 – 2 polévkové lžíce, zapít vodou.

Upozornění:

  • Není vhodné pro děti, těhotné a kojící ženy.
  • Není určeno jako náhrada pestré stravy.
  • Nepřekračujte doporučenou denní dávku.
  • Podmínky skladování: uzavřené na suchém a tmavém místě při teplotě do 25°C, mimo dosah dětí.
  • Země původu: Čína

Další informace

Hmotnost 100 g
Část rostliny

kořen